Kattengedrag

Waarom wil mijn kat niet knuffelen?

Niks is zo fijn als een fijne knuffelkont als kat, maar wat als het niet zo is? Wij bespreken wat hiervoor de oorzaak kan zijn en wat je eraan kan doen om toch wat dichter tot elkaar te komen. Is dit gedrag dat kan veranderen of is het een kwestie van accepteren? Lees gauw verder om erachter te komen.

Wat is de oorzaak?

Het is belangrijk om te kijken naar het gedrag van je kat en of hij ervoor openstaat om geknuffeld te worden. De ene kat is nou eenmaal wat aanhankelijker dan de ander. Verschillende kattenrassen hebben hun eigen karakter, dus wil je dat de kans groter is dat je kat wel aanhankelijk is? Kijk dan goed naar de persoonlijkheid die het ras kenmerkt.

Je kat trainen om te knuffelen

Heb je toch echt behoefte aan knuffels van je huisdier? Er zijn een aantal dingen die je kunt uitproberen om je kat tot een schootkat te maken. Probeer bijvoorbeeld met een comfortabele fleecedeken op schoot te zitten zodat de kat een heerlijk zachte ondergrond heeft. Je kunt een kat ook lokken door wat catnipspray of valeriaan op het dekentje te doen.

Ligt de kat op je schoot? Begin dan voorzichtig met het aaien van de kat. Aai de kat over de rug en schouders. Over het algemeen houden katten er ook van om aan hun kin of hals gekrabbeld te worden, vooral als ze een halsband dragen. Groei ze niet tegen de haargroeirichting in, daar houden ze niet van. Ook hun buik of zijkanten zijn geen favoriet. Praat tegen je kat op een kalme manier voor extra ontspanning en als je kat eenmaal rustig en tevreden is kan je proberen te knuffelen. Ondersteun hierbij het hele lijf. Iedere kat is anders, je merkt vanzelf wat jouw kat fijn vindt!

En als het dan toch niet lukt?

Dan zit er niks anders op het te accepteren en de kat genoeg ruimte te geven. Je wordt als goed baasje natuurlijk gewaardeerd, of het nou wordt geuit in knuffels of niet.

Dit vind je misschien ook leuk...

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *