Katten weetjes

Je kat trucjes leren doe je zo

Een kat trucjes leren is misschien niet het eerste waar je aan denkt, maar zelfs katten kan je van alles aanleren. Het magische ingrediënt is hierbij natuurlijk eten. Door ze wat lekkers aan te bieden zijn katten veel sneller geneigd iets aan te leren. Wat voor trucjes kan jij je kat leren? We laten zien wat ze allemaal kunnen en hoe je ze het best kunt trainen.

Welke trucjes kan je je kat aanleren?

  • Zitten: een van de makkelijkste trucs om mee te beginnen is je kat laten zitten. Een lekkere traktatie of een leuk speeltje is hiervoor een must. Om ze te laten zitten hou je een interessant speeltje boven zijn hoofd, wanneer je ziet dat je kat zich er bewust van wordt beweeg je het wat naar achter. De meeste katten gaan daardoor zitten om hun prooi in de gaten te houden. Beloon dit direct met een lekkere snack en een geluidssignaal door middel van een clicker waaraan ze herkennen dat ze goed bezig zijn.
  • Kom hier!: ook al komt je kat 9 van de 10 keer naar je toe lopen als je roept kan je ze met wat training ook naar je toe laten lopen zonder een maaltijd klaar te hebben staan. Als je kat in een actieve stand is, is dat een ideaal moment om hem hiervoor te trainen. De tip is om elke keer hetzelfde woord of dezelfde zin te gebruiken wanneer je de kat roept. Als de kat komt beloon je deze iedere 10 keer met een lekkere snack en de training zit er alweer op. Handig als je je kat wilt meenemen naar de dierenarts bijvoorbeeld!
  • Pootje: een van de meest populaire trucjes van een kat is een pootje. Hoe leer je dit je kat aan en wat maakt het zo aantrekkelijk mogelijk voor je huisdier? Laat je kat het eerste trucje, namelijk zitten, eerst uitvoeren. Daarna leg je je hand plat op de grond en wanneer je kat interesse toont in je hand beloon je dit met de clicker en een snack. Na het wekken van de kat zijn interesse leg je je hand weer op de grond en geef je na wat gesnuffel geen beloning. Op een gegeven moment zal je kat jouw hand aanraken met een pootje en beloon je de kat weer met een signaal en snack. Wacht de volgende keer wat langer met de beloning en zeg: “pootje!” en til je hand langzaam op. Probeer het een paar keer en je zult zien dat je kat erop reageert.
  • Liggen: Je kat leren liggen gaat het makkelijkst vanuit een zittende positie. Lok het hoofd met wat eten naar de grond en geef tegelijkertijd een commando.

Bij alle trucjes is geduld vanuit de kant van het baasje een must. Onthoud wel dat straffen nooit loont, blijf oefenen en belonen en je zult zien dat je kat meer kan dan je denkt!

Dit vind je misschien ook leuk...

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *