Kattengedrag

9 manieren waardoor je herkent dat je kat bang of gestrest is

Wanneer je een nieuwe kat in huis hebt of al een tijdje bent vergezeld door een kat als huisdier, zijn er gedragingen die kunnen opvallen. Het kan natuurlijk betekenen dat ze bang zijn wat een natuurlijke reactie is bij echte gevaren. Maar als er niks specifieks is wat de aanleiding kan zijn voor je bange kat is het tijd om hem wat meer veiligheid te bieden. Waar moet je als baasje alert op zijn?

Dit is waar je op moet letten

Dat een kat schrikt van harde vuurwerk knallen of andere onverwachte geluiden is volkomen normaal. Dit wordt ook wel kortdurende stress genoemd en komt ook tot uiting bij grote veranderingen als verhuizingen, verbouwingen, een bezoek aan de dierenarts of de eerste keer naar het kattenpension. Dit is een teken dat jouw kat alert is en wordt ook wel het ‘Fight or Flight’ mechanisme genoemd. Vaak gaat deze stress over wanneer je kat merkt dat er niks is om gespannen over te zijn.

Het kan ook zijn dat je kat niet snel over de angstigheid heen komt en dat deze symptomen lang aanhouden. Dit wil je natuurlijk zo snel mogelijk verhelpen, waar merk je nou echt aan dat je kat bang is?

  1. Aan de grote ogen die de kat opzet kan je zien dat je huisdier bang of juist geïrriteerd is. Het kan ook medische oorzaken hebben dus het is hierbij altijd verstandig een bezoekje aan de dierenarts te brengen.
  2. Aan het lijf van de kat kan je zien of deze gespannen is of niet.
  3. Je kat verstopt zich in een hoekje en komt hier niet meer uit.
  4. Een dikke staart die laag bij de grond hangt tijdens het wandelen
  5. Veel puffen 
  6. Schokken van de vacht op de achterkant van de rug
  7. Je kat vermijdt oogcontact en toont de rug
  8. Je kat likt het eigen bekje vaak met de tong
  9. Kort opheffen van het pootje

Moeite met de omgang andere katten

Katten kunnen ook sterk reageren op een andere kat in huis. Niet alle katten zijn gesteld op een maatje maar hebben liever het rijk voor zichzelf. Ze laten dit niet altijd even duidelijk merken. Wat zijn de oorzaken die ervoor zorgen dat een kat niet op zijn gemak is met een andere kat in huis?

  • De katten hebben een eigen karakter en wil en deze kunnen nou eenmaal botsen.
  • Ze matchen niet qua speelbehoefte, dit kan bijvoorbeeld het geval zijn bij een kitten van het ene ras met een volwassene kat van een andere.
  • Er heeft geen introductie plaatsgevonden waardoor ze niet rustig aan elkaar hebben kunnen wennen.
  • Te weinig ruimte voor beide katten. Er is bijvoorbeeld geen aparte kattenbak of de katten moeten samen eten.

Om te voorkomen dat dit gebeurt met jouw huisdieren is het goed om te kijken naar de kenmerken van het ras, de beschikbare ruimte in huis en de speelbehoefte. Introduceer de katten vervolgens goed aan elkaar zodat ze rustig aan elkaar kunnen wennen. Doe dit bijvoorbeeld door de nieuwste huisdier tijdelijk apart te houden. Zo creëer je uiteindelijk katten die vrienden voor het leven zijn.

Help je kat van de angst af

Ondanks al jouw inspanningen om het je kat zo comfortabel mogelijk te maken, kan het voorkomen dat deze nog steeds angstig blijft. Wat kun je in zo’n geval het best doen? Allereerst kan je na het bepalen van de bron maatregelen treffen. Wordt jouw kat gestrest van reizen? Neem dan bijvoorbeeld een reismand met deken mee met reizen. Anticipeer op lawaai door te zorgen voor geluidsisolatie.

Mochten deze handelingen niks oplossen kan je ook kijken naar natuurlijke geneesmiddelen als bloemen, kruiden of homeopathie. Valeriaan is bijvoorbeeld een kruid die al eeuwenlang wordt gebruikt om de ontspannende en kalmerende werking. Daarnaast kan ook kattenkruid bijdragen aan het verlagen van stress levels bij de kat. Pas als dit ook geen positieve werking heeft op de kat kan je een bezoek aan de dierenarts brengen die kijkt of er onderliggende oorzaken zijn of medicatie kan voorschrijven.

Dit vind je misschien ook leuk...

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *