Katten weetjes

Waarom plast een kat in huis

Waar je kat eerst nog de behoefte in de kattenbak of buiten deed, doet hij het nu ineens overal waar het niet mag. De bank, je bed en tegen de gordijnen

Territorium afbakenen

Een on-gecastreerde kater plast in huis om daarmee zijn territorium mee af te bakenen. Dit wordt ook wel sproeien genoemd. Hij plast dan met zijn (trillende) staart omhoog tegen alles wat in zijn buurt komt. Hoe hoger hij plast, hoe gevaarlijker hij is voor zijn tegenstanders. Of dit nou een gordijn of bank is, je territoriale kat maakt geen onderscheid!

Stressuiting

Een kat die plotseling plast in huis kan last hebben van een verhoogd stresslevel. Stress lijkt de voornaamste reden te zijn voor een blaasontsteking en daardoor ongewenst plasgedrag.

Gedragsprobleem

Ook al wordt het vaak gedacht is dit plotselinge gedrag geen teken van een gedragsprobleem. Er is iets veranderd aan de kattenbak situatie waardoor deze nou eenmaal niet zo aantrekkelijk meer is voor de kat. Of er is een medisch probleem waar de kat aan geholpen moet worden.

Medisch probleem

Een blaasontsteking ontstaat door een combinatie van een medisch- en gedragsprobleem. Het is goed om in de gaten te houden hoe de blaasontsteking zich ontwikkelt en bij zorgen naar de dierenarts gaat. Doe dit bijvoorbeeld wanneer er een beetje bloed bij de urine zit of wanneer je kat helemaal niet meer plast. Neem dan zo snel mogelijk contact op want een verstopping kan levensgevaarlijk zijn.

Wat te doen tegen ongewenste plasjes?

Als een medische oorzaak is uitgesloten kan je zelf stappen ondernemen om het probleem te verminderen. Het kan namelijk zo zijn dat de kat ineens overal behalve in de kattenbak plast omdat hij hier niet meer op zijn gemak is. De kattenbak moet allereerst natuurlijk schoon zijn. En schoon betekent in het geval van de kattenbak ook echt dagelijks schoonmaken. Ontlasting en urine het liefst direct uit de kattenbak scheppen zodat dit niet gaat ruiken.

Ook al heeft de kat er normaal geen probleem mee kan dit van de een op het andere moment ineens veranderen. De oorzaak kan bijvoorbeeld zijn dat je de kat even wat minder aandacht gegeven hebt tijdens grote gebeurtenissen in huis.

Als dit in orde is maar de kat nog steeds naast de kattenbak plast, check dan de kattenvulling. Katten willen het liefst vulling die zo fijn mogelijk is zoals zand. Toegevoegde geurtjes aan het grind zijn voor jou als baasje misschien fijn maar de kat heeft het hier niet zo mee. Je kunt de kat ook de keuze geven tussen twee kattenbakken met verschillende grindsoorten, een makkelijke maar effectieve onderzoeksmethode!

Daarnaast kan je de plasplekken het best schoonmaken met wat soda. Als de plas diep in een houten vloer is getrokken kan je voor een wat sterker schoonmaakmiddel gaan, er zijn speciale middelen op de markt tegen plasvlekken van katten. Wat je ook doet: gebruik geen azijn. Hier zitten namelijk stoffen in die ook in urine van katten terugkomt. En bleek of chloor vinden ze juist fijn ruiken waardoor het nog aantrekkelijker wordt om op dezelfde plekken te plassen.

Dit vind je misschien ook leuk...

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *