de maine coon
Kattenrassen

De Maine Coon: dit moet je weten over dit kattenras

Als je je aan het oriënteren bent op een nieuwe kat en je bent op zoek naar een vriendelijk beestje is de Maine Coon misschien wel de juiste match. Het ras is een van de bekendste huiskatten en dat is natuurlijk niet zonder reden. Wat zijn de kenmerken van deze kat en waarom past deze wel of niet goed bij je?

De persoonlijkheid van een Maine Coon

De Maine Coon heeft een zachtaardig en vriendelijk karakter. Als baasje zul je merken dat ze dol op je zijn, zelfs afhankelijk. Ze zich aanpassen aan elke omgeving dus ook aan andere katten. De Maine Coon is ook een speelse en energieke kat, dit doet ‘ie overigens liever met speeltjes dan met mensen.

Het uiterlijk en de verzorging van deze mooie kat

De Maine Coon is een stevige, half langharige kat met een volle staart. De oortjes van sommige Maine Coons hebben pluimpjes die bijdragen aan het knuffelbare uiterlijk, dit wordt gewaardeerd door echte liefhebbers. De kleur van de kat varieert van licht crème tot donkerbruin met een effen vacht of strepen en stippen.

Zorg met de voeding voor een zorgvuldige dosering. De grote kat heeft namelijk de neiging om snel aan te komen wat vervolgens voor gezondheidsproblemen kan zorgen. Daarom moet je er ook extra op letten dat de kat voldoende beweging krijgt. Als je de Maine Coon als binnenkat houdt, schaf dan zeker een hoge krabpaal aan. Daarnaast moet de kat ook lekker rond kunnen rennen.

Geef de vacht van de Maine Coon elke dag een beetje aandacht nodig. De vacht moet namelijk dagelijks geborsteld worden zodat het haar niet gaat klitten en door regelmatig de kammen blijft de vacht glad. Een tip is om de Maine Coon als kitten al te laten wennen aan dit verzorgingsritueel.

Daarnaast zorgt een fijne omgeving om in te slapen en als binnenkat een ruime kattenbak voor een tevreden kat. Verschoon de bak regelmatig en zorg bijvoorbeeld tijdens de winter dat je kat er warm en comfortabel bij zit.

De beste speeltjes voor een Maine Coon

Omdat dit ras veel energie heeft om kwijt te kunnen, zijn speeltjes die dit aanmoedigen ideaal. Zoals eerder vermeld is een krabpaal een must, vooral voor een binnenkat. Speeltjes waar de kat achteraan kan rennen zijn een must, kies bijvoorbeeld voor een laserpen of verschillende ballen.
Voor intelligente speeltjes zijn er verschillende puzzels die op basis van een beloningssysteem werken. Verstop er een snoepje in en ze worden aangemoedigd door de geur zodat ze tegelijkertijd kunnen spelen, eten en de intelligentie trainen. Ook kun je ze uitdagen en fit houden met tunnels waar ze doorheen kunnen rennen.

Dit vind je misschien ook leuk...

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *