Kattenrassen

De Europese korthaar

Ben je je aan het oriënteren op een nieuwe huiskat en wil je weten of de Europese korthaar bij je past? Wij zetten op een rijtje waar dit ras vandaan komt, wat de kenmerken qua uiterlijk en innerlijk zijn en wat voor verzorging ze nodig hebben.

Herkomst

De Europese korthaar komt uit Zweden en lijkt van nature op katten die in Europese steden leefden. De Britse – en Amerikaanse korthaar zijn de verwanten van de Europese korthaar. En door het kruisen met de Perzen kreeg de Europese korthaar een wat rondere kop. De Europese korthaar werd door FIFE in 1982 geregistreerd als een apart ras.

Karakter

De Europese korthaar is speels, dynamisch, actief en sterk. Hij heeft wel een makkelijker karakter dan een gewone straatkat. Hij is namelijk zachtaardiger en rustiger dan de doorsnee straatkat en is daardoor gemakkelijker in de omgang. Daarnaast reageert de kat goed op veranderingen door het grote aanpassingsvermogen. Buiten is de Europese korthaar een goede jager.

Uiterlijk en verzorging

De Europese korthaar lijkt qua uiterlijk veel op andere Europese kortharige katten. De Europese korthaar is qua bouw gespierd, middelgroot tot groot en heeft een gespierde borst. De poten zijn gemiddeld lang en de voeten zijn rond.

De kop van de Europese korthaar heeft een relatief grote en ronde kop. De oren zijn middelgroot en de ogen kunnen alle mogelijke kleuren hebben. De vacht van de kat is kort, glanzend en zacht en alle kleuren zijn mogelijk, met op zonder markeringen.

Wekelijks borstelen is voor de Europese korthaar genoeg, in de rui moet dit natuurlijk vaker. Zo komen je kleren niet compleet onder de kattenharen te zitten.

Tips om een warme plek te creëren 

Ben je van plan een Europese korthaar in huis te nemen? Een kitten uit een goed nest is meestal de eerste keuze. En dat is ook niet zo gek, deze kan zich het best bij jou thuis aanpassen. Door een fijne plek te maken met een kattenbak, speelgoed, krabpaal en genoeg te eten en drinken zijn ze vaak snel tevreden.

Ook is het een goed idee om te kijken of er een Europese korthaar in het asiel zit. Geef deze kat een tweede kans en bied deze een warme plek. Geef ze extra aandacht en liefde en laat ze wennen aan alle hoekjes in het huis. Let vooral op hoe de kat overal op reageert, zo hou je hem altijd tevreden!

Dit vind je misschien ook leuk...

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *